Изграждане на ограда

Таблица показва примерни цени на най-често срещаните огради.

Тип
Цени за л.м.
150 лв.


Тип
Цени за л.м.
без метално пано и кофражни работи за фундамент
 191 лв.
без кофражни работи за фундамент
 242 лв.
с метално пано и кофражни работи за фундамент
 250 лв.

 

ВАЖНО: Цените могат да варират в зависимост от вида на работата, която ще бъде извършена, качеството на материалите и региона, в който се намирате.

За да избегнете проблеми от правно естество, събрахме най-важното на едно място на отделна страница

Прочетете още за  Изисквания за строеж на ограда по Закона за устройство на територията (ЗУТ)

Огради могат да бъдат изработени от различни материали и размери, в зависимост от целта, за която са поставени. Като се разбира, че функцията на всяка ограда е да ограничи вашия имот, може да имате и вторични причини, които ви тласкат да инсталирате ограда във вашата градина. Например, може да искате да защитите поверителността си, като създадете ограда, която служи като визуална бариера за външния вид на вашите съседи или минувачи. В този случай бихте могли да инсталирате ограда или да изградите стена с адекватна височина, при условие че е висока по-малко от 2,2 метра, което е максималната граница, разрешена от закона. Ако вашата нужда е само да предотвратите напускането на вашето куче от градината, можете да изберете ограда от телена мрежа: ако е така, уверете се, че е поцинковано или с PVC покритие, за да предотвратите ръжда след няколко години. Цената на огради за градини от този тип е доста ниска, както и разходите за поддръжка – почти нула. Ако вместо това искате да инсталирате ограда, която добавя стойност за вашия дом, можете да изберете качествена дървена ограда, завършена по ваш вкус или за ограда от ковано желязо.

За да направите ограда със зидария, бихте могли да използвате тухли, бетонни блокове или готови модули в зидарията. Преди да изградите тези видове градински огради, добре е да говорите със съседите си: това би могло да избегне всякакви дискусии с тях, след като вече сте започнали или завършили оградата си и следователно сте изразходвали бюджета си.